PLASTJEGERNE

Mona Hegglund: 

Jeg bodde på Bali i 5 år. Bali er en nydelig øy hvor mange reiser for å feriere, lære om annen kultur og nyte livet. Når man bor der så ser man så mye mer enn bare resortene og det vakre. Dessverre så har ikke så mange av dem som bor der, forståelse eller kunnskap om resirkulering og gjenbruk av avfallet. Der kaster man bare avfallet i nærmest elv eller rett og slett rett utenfor sin dør. Når regnsesongen begynner, blir strendene overfylt av plast og marint avfall. Det har vært en del artikler i Norges aviser om dette og jeg kan love dere at dette ikke er `fake news´. 

Når jeg da flytter tilbake til Norge og til vakre Smøla, får jeg øynene opp for at plast og marine avfall florer her også. Hele vår vakre kyst er snart store plast berg. Jeg får lyst til å gjøre noe, eller jeg MÅ gjøre noe. 

Jeg kontakter Sivert, som jeg vet er kjempe engasjert og bruker mye av sin tid på å `kjempe`mot plasten. Jeg spør han om han vil være med på å sette igang en rydde dugnad her på Smøla. Dette sier han med en gang ja til og vi kontakter deretter kommunen som også vil være med på dette. Det fører til at vi klarer å få engasjert utrolig mange flotte mennesker på Smøla, som er med oss å rydde. 

På 4 dager klarer vi å rydde hele 86 tonn med marine avfall. Vi blir supert stolte, men vi kan ikke stoppe her. Sivert og jeg vil forsette. 

Plastjegerene AS er herved født :) 

Sivert Holberg: 

Har etter mange timer med båt i Smølas vakre skjærgård, blitt forskrekket over hvordan det ser ut etter oss mennesker. Det er vanskelig å beskrive for dere som ikke har vært ute på de stedene det ser verst ut, hvor mye plast og avfall som ligger i fjæra. 

Vil vi gi dette videre til neste generasjon? 

Da jeg var liten, synes jeg det var spennende å lete rak i fjæra. Den gangen så gikk vi bare forbi elendigheten. I dag har vi heldigvis blitt mer bevisst og rydder opp søpla i stedet. Tar ofte med meg min ni år gamle sønn ut i båt. Ironisk nok er det både sosialt, spennende og kjekt for barn å være med i fjæra og rydde plast, samtidig som vi gjør en veldig god gjerning. Min bekymring er at befolkningen ikke tar primærnæringen og havet, som er vårt matfat, på alvor. Det må holdningsendringer til 'blant oss alle for å få reddet dyrelivet og havet vårt. Vi kan ikke fortsette denne forsøplingen. Mange strender rundt Smøla inneholder så mye mikroplast at natur og dyreliv er i fare for å bli fullstendig ødelagt. 

Det positive er at mye av plasten er håndfast og mulig å plukke opp. Ingenting er umulig, det tar bare litt tid... 

Vi hadde en stor aksjon våren 2018, og der klarte vi å få inn hele 86 tonn avfall bare på Smøla!! Det ble gjort en kjempeinnsats av frivillige som det bare er å ta av seg hatten for. 



Etter aksjonen vi hadde på våren i 2018 ble vi kontaktet av Friluftsrådet Nordmøre og Romsdal. Dem ønsket å samarbeide med oss Plastjegerne. Samarbeid ble det og siden høsten 2018, ble vi engasjert av Friluftsrådet. 

Samarbeidet med Friluftsrådet Nordmøre og Romsdal har nå ført til over mange, mange tonn med marint avfall. Dette er vi utrolig stolte over!! MEN......det ligger vanvittige mengder med avfall igjen, så kampen forsetter i årene som kommer. 



VIL DU VÆRE MED I FJÆRA Å GJØRE EN INNSATS?

Om du planlegger en tur til Smøla og du har lyst å være med ut i fjæra å se galskapen, rydde og gjøre en innsats, så er du hjertelig velkommen til det. 

Ta kontakt med oss på Eco Camp Norway, så organiserer vi en tur ut i fjæra. 

Været må selvfølgelig være på vår side for å ferdes i båt på sjøen.


FOTOGALLERI